Fototoksisuus

Fototoksisuus

Mikä ja millainen on fototoksinen reaktio ja miten se liittyy eteerisiin öljyihin?

Tietyt eteeriset öljyt voivat aiheuttaa yhdessä auringonvalon tai solariumin uv-säteilyn kanssa iholle fototoksisen, palovamman kaltaisen reaktion. Fototoksinen ihoreaktio syntyy, jos iholle on sivelty fototoksista eteeristä öljyä, eikä sen jälkeen ole pidetty riittävää varoaikaa ennen uv-säteille altistumista, eli esimerkiksi ennen ulkoilua. Varoajaksi suositellaan noin kahtatoista tuntia.

Fototoksinen ihoreaktio muistuttaa palovammaa. Iho alkaa punoittaa, kirvellä, kutista, kuumottaa ja siihen voi ilmestyä myös rakkuloita. Reaktio voi syntyä tuntien kuluttua auringonvalolle tai solariumille altistumisesta, tai vaikka vasta seuraavana päivänä. Reaktion voimakkuus voi pahentua parin päivän ajan ja paranemisessa voi mennä pitkään. Ihoon voi syntyä pigmenttijälki, jonka hälvenemiseen voi mennä vuosia.

Kotioloissa fototoksista ihoreaktiota hoidetaan palovamman tapaan. Lievimmillään reaktio voi olla vain hivenen ärsyttävä, pahimmillaan se voi vaatia sairaalahoitoa.

Fototoksinen reaktio ei liity ihon herkkyyteen, allergioihin eikä palamis- tai ruskettumistaipumukseen. Ihon luonnollinen väri saattaa vaikuttaa vähän, mutta esimerkiksi kesällä helposti ruskettuvat eivät voi ajatella, että heidän ihonsa välttäisi helpommin fototoksisen reaktion. Aivan kaikkien tulee siis noudattaa turvallisuusohjeita fototoksisten eteeristen öljyjen kanssa samalla tavalla.

Ovatko kaikki sitrusöljyt fototoksisia?

Aromaterapian alalla hyvin arvostetun, tieteellisiin tutkimuksiin perustuvaa tietoa jakavan Tisserand Instituten mukaan kaikki sitrusöljyt eivät ole fototoksisia, vaikka näin usein väitetään. 

Jos vasta olet tutustumassa aromaterapiaan, on kuitenkin erittäin hyvä muistisääntö kiinnittää huomiota aluksi erityisesti sitrusöljyihin, koska useat niistä ovat fototoksisia. Ajan mittaan, aromaterapiaan enemmän syventyessä, oppii sitten muistamaan yksilökohtaisia eroja niiden välillä.

Tämän postauksen lopusta löydät muistilistan useimmista fototoksisista ja sellaisiksi erheellisesti luulluista eteerisistä öljyistä.

Sitrusöljyillä tarkoitetaan sitrushedelmiä. Esimerkiksi sitrusmaiselta tuoksuva ´sitronella´ (Cympobogon nardus) ei ole sitrusöljy. Sitrushedelmät tunnistat tieteellisen nimen sukua merkitsevästä sanasta Citrus.

Myös eteerisen öljyn valmistustapa voi vaikuttaa sen fototoksisuuteen.

Esimerkiksi: Limen eteerinen öljy on fototoksista, jos se on tuotettu puristusmenetelmällä. Tislaamalla tuotettu limeöljy taas ei ole fototoksista.

Fototoksisia eteerisiä öljyjä

Bergamotti (Citrus bergamia)

Sitruuna (kylmäpuristettu) (Citrus limon)

Lime (kylmäpuristettu) (Citrus aurantiifolia)

Greippi (kylmäpuristettu) (Citrus paradisi)

Hapan appelsiini (kylmäpuristettu) (Citrus aurantium)

Väinönputki (juuri) (Angelica archangelica)

Fototoksiseksi usein luultuja, ei-fototoksisia eteerisiä öljyjä

Neroli eli appelsiininkukka (Citrus aurantium flos)

Petitgrain (Citrus aurantium 

Makea appelsiini (Citrus sinensis)

Veriappelsiini (Citrus sinensis)

Tislattu lime (Citrus aurantiifolia)

Punainen mandariini (Citrus reticulata)

 

Back to blog